Totul despre tigara electronica de unica folosinta (sau mini narghilea electronica ori vape) – cum functioneaza, avantaje, restrictii si recomandari

122844572 108525447721096 8433639846755583434 n

Ce este tigara electronica de unica folosinta?

O tigara electronica de unica folosință sau disposable (din engleza) sau mini narghilea electronica sau vape (cum li se mai spune in diverse grupuri) este o tigara electronica care functioneaza cu un lichid de vapat si este, asa cum spune si denumirea, de unica folosinta – adica se utilizeaza pana la consumare dupa care se arunca.

Acest dispozitiv de unica folosinta a fost special conceput ca sa fie foarte usor de folosit:

 • nu are niciun buton de pornire – porneste automat cand se inhaleaza din el,
 • nu are reglaje – este special conceput sa ofere cea mai buna senzatie la inhalare sau vapare,
 • nu se incarca cu lichid – vine incarcat cu lichid,
 • nu trebuie incarcata bateria – vine din fabrica cu bateria preincarcata astfel incat sa asigure vaparea si consumarea lichidului din rezervor,
 • nu trebuie schimbata rezistenta sau orice alta componenta – are tot ce-i trebuie astfel incat sa functioneze corespunzator pana la golirea rezervorului de lichid.

Cum arata o tigara electronica de unica folosinta?

In general are o forma cilindrica, cu o lungime de 10-11 cm, aproximativ cat lungimea tigarilor traditionale de tip slim.

Au grosimea destul de redusa, aproximativ cat echivalentul a doua tigari obisnuite puse una langa alta.

Au un aspect elegant, cu finisaj de calitate, unele dintre ele avand un corp metalic, un aliaj care ii confera un aspect luxos. Sunt discrete, incap in palma si pot fi pastrate in orice buzunar sau geanta.

Pot fi pastrate in siguranta si au protectie la scurgerea lichidului din interior.

123632044 117774076796233 3915566624346011832 n
Elf Bar vape

Avantajele tigarii electronice de unica folosinta:

 • Cel mai important este faptul ca este foarte usor de folosit – este alegerea ideala pentru o tigara electronica care poate fi folosita de femei si de vaperii incepatori.

Pe lângă confortul și ușurința lor de utilizare, aceste asa denumite vape-uri permit fumatorilor de tigara traditionala să probeze vapingul ca alternativă la fumat fără a se angaja să cumpere un kit tigara electronica normala, e-lichide și rezistente de schimb – ceea ce necesită mai multe investiții la inceput, dar și mai multa rabdare in a intelege utilizarea unui kit decât o tigara vape de unică folosință .

 • De asemenea, tigarile electronice, vapingul,  sunt considerate a fi cu 95% mai puțin dăunătoare decât produsele din tutun, tigarile traditionale, conform studiilor desfasurate de oamenii de stiinta din Marea Britanie si publicate de către autoritati,  Public Health England.
 • Utilizarea unei tigari electronice de unica folosinta sau mini narghilea este mai ieftina decat utilizarea tigarilor normale: un singur astfel de dispozitiv ofera functionare pentru 400 sau pana la 800 de pufuri.

Cat inseamna 400 sau 800 de pufuri*? O tigara traditionala iti permite sa inhalezi intre 8 si 13 “fumuri”, adica intre 160 si 260 de inhalari dintr-un pachet intreg, cu o medie in jur de 200 de fumuri pe pachet; asta insemna ca o singura tigara electronica de unica folosinta iti ofera pana la de patru ori mai multe pufuri decat un pachet de tigari!

Daca o astfel de tigara electronica are un pret intre 25 si 30 de lei, iar un pachet de tigari traditionale are un pret de aproape 20 de lei, atunci este evident ca folosirea unei astfel de dispozitiv electronic reduce costurile la mai mult decat jumatate din cheltuielile pentru tigarile obisnuite.

 • Si nu in ultimul rand, vapingul, care foloseste e-lichide care genereaza aburi, te ajuta sa scapi de mirosul urat al tigarilor traditionale, miros urat care iti ramane pe maini, pe haine, in respiratie, in masina si in casa.

*Capacitatea de inhalare de pana la 800 de pufuri depinde de modul de inhalare al fiecarui utilizator, dar si de conditiile de mediu care pot afecta durata de utilizare a incarcarii bateriei.

123431297 114274723812835 4056916489929096763 n

Sunt sigure, este legala utilizarea tigarilor electronice de unica folosinta?

In Europa utilizarea tigarilor electronice si a lichidelor pentru tigarile electronice este reglementata prin regulamente si legislatie specifica, denumite si reglementari TPD, implementate in fiecare tara membra a Uniunii Europene.

Sunt multe detalii in aceste regulamente, dar din toate aceste detalii, cel mai important pentru utilizator este sa stie ca lichidele pentru tigari electronice, conform legislatiei din Uniunea Europeana si implementate legislativ si in Romania, pot avea continut de nicotina de maxim 20mg/ml sau 2% continut de nicotina. Asadar, este important sa stiti ca orice model de tigara electronica de unica folosinta care are mai mult de 2% nicotina este in afara legii.

Toate produsele de vaping comercializate de Vapi.ro sunt fabricate in conformitate cu reglementarile TPD  – reglementari aplicate in tarile UE pentru toate produsele cu nicotina, lichidelor si tigarilor electronice.

IMPORTANT! Aceste dispozitive  pot contine lichid cu nicotina! Acestea sunt interzise minorilor!

Tigarile electronice de unica folosinta se adreseaza fumatorilor si vaperilor.

Ce spun studiile si specialistii in sanatate despre efectul utilizarii vape-ului, a tigarilor electronice?

Intr-unul din cele mai ample studii efectuate si publicate in Marea Britanie, de catre autoritatile oficiale din sanatate, au fost studiate efectele asupra sanatatii pentru utilizatorii de tigari electronice. Acest studiu poate fi citit AICI:

Din multele concluzii prezentate in acest studiu, la capitolul 9, din sumar, este prezentat acest rezultat:

” Dupa  evaluarea datelor analizate privind efectele pe termen lung asupra sanatatii pe care le creaza fumatul țigărilor traditionale si vape-ul, țigările electronice, a fost estimat riscul de aparitie de cancer pe parcursul vietii utilizatorilor. Astfel, s-a concluzionat că potentialul de a genera cancer la utilizatorii de vape, țigări electronice,  a fost în mare parte sub 0,5% din potentialul de cancer generat de fumatul tigarilor traditionale.”

/

Cum functioneaza o tigara sau o mini narghilea electronica?

Dispozitivul contine trei parti importante: o baterie, o rezistenta si un rezervor cu lichid; cele trei componente sunt integrate intr-un corp compact si nu pot fi sepratae sau inlocuite.

 • Bateria are rolul de a furniza energie pentru a incalzi rezistenta
 • Rezistenta va incalzi pana la evaporare lichidul din rezervor
 • Lichidul incalzit se va transforma in aburi care vor fi inhalati de utilizator in mod similar inhalarii dintr-o tigara traditionala

Toate componentele sunt reglate sa functioneze la nivel optim pentru a oferi cea mai buna experienta de vaping pentru utilizatori.

Cand si cine a inventat tigara electronica?

In 1927, Joseph Robinson a cerut un brevet pentru un vaporizator electronic care să fie utilizat cu compuși medicinali – a fost momentul in care s-a creat acest concept.

Multi ani mai tarziu, in anul 2003, Hon Lik a înregistrat un brevet pentru designul modern al țigărilor electronice. Hon este creditat cu dezvoltarea primei țigări electronice de succes comercial, asa cum este dezvoltata si cunoscuta in zilele noastre. Țigara electronică a fost introdusă pentru prima dată pe piața internă chineză în 2004.

Mai multe detalii poti citi AICI, pe wikipedia

Cum te ajuta o tigara electronica de unica folosinta sa inlocuiesti fumatul tigarilor traditionale?

Acest dispozitiv ii ofera fumatorului de tigari traditionale cateva elemente importante pe care le are are in obisnuinta:

 • Nevoia de nicotina – depedenta creata de utilizarea tigarilor traditionale
 • Gestul de a fuma, de aduce tigara la gura
 • Nevoia de a inhala 2-3 „fumuri” , la prima ora din fiecare dimineata.
 • Obiceiul de a iesi cu colegii la pauza de tigara

Statistic, 75%  din fumatori vor sa renunte la fumat, iar o mare parte din acestia au si incercat, dar nu au reusit. Renuntarea brusca la fumat, inseamna renuntarea brusca la nicotina, substanta care creaza dependenta dupa multi ani de fumat. Intreruperea brusca a nicotinei genereaza o stare de „sevraj” peste care foarte putini reusesc sa treaca.

Vaping-ul foloseste lichid cu nicotina pentru a face aceasta schimbare mai usoara; lichidul din tigara electronica ofera nivele de concentratie de nicotina diferite, care in timp se pot reduce pana la nivelul zero.

Si astfel:

 • pastrand gestul,
 • folosind un e-lichid cu nicotina cu o concentratie care se poate reduce treptat pana la 0
 • inlocuind fumul din arderea tigarii cu aburul, care este cu pana la 95% mai putin nociv decat fumul tigarii
 • eliminand mirosul urat lasat de fumul din arderea tigarii cu ajutorul tigarii de unica folosinta se poate renunta la fumatul tigarii traditionale.
125944812 125169539390020 5385804974361108732 n

Ce contine lichidul din vape, tigara electronica de unica folosinta?

Lichidul, numit si e-lichid contine cateva componente importante:

 • in proportie de peste 97%  sunt doua componente in concentratii egale: Glicerina Vegetala (VG)  si Propilen Glicol (PG) –  acestea au rolul de a produce abur si de a oferi stabilitatea aromei si lichidului; ambele substante sunt folosite pe scara larga in industria alimentara si farmaceutica.
 • In proportie de maxim 2% aceste lichide pot contine nicotina; nicotina poate fi nicotina in baza libera sau nicotina din saruri de nicotina; ambele feluri de nicotina sunt naturale extrase din plantele de tutun
 • Si nu in ultimul rand, aceste lichide contin arome, o mare varietare de arome naturale alimentare, care le dau savoarea si deliciul la inhalare.

Aromele continute de aceste lichide sunt foarte diverse si sunt pe placul tuturor utilizatorilor:

 • Arome clasice de tutun sau tutun in combinatii diverse cu note mentolate, racoritoare sau mai dulci si cremoase
 • Arome de fructe, din cele mai diverse, clasice sau exotice, delicioase si suculente, plecand de la indragitul gust al fructelor de padure, capsuni sau pepeni, rosii sau galbeni, si mergand pana la exoticele fructe de mango, fructul pasiunii sau combinatii tropicale din acestea
 • Arome de bauturi indragite: cola, limonada sau cafea, dar nu numai
 • Arome clasice de menta sau alte combinatii racoritoare cu note de gheata care insotesc aromele clasice de mai sus
 • Arome dulci, cremoase, din prajituri dragi, cum ar fi gustul tartei cu lamaie, sau gustul delicios al  inghetatei cu capsuni

De ce lichidul din vape este dulce?

Da, lichidul din vape si in general lichidul folosit in tigarile electronice are gust dulce; acest gust dulce se datoreaza unui ingredient care se afla intr-o proportie semnificativa: glicerina vegetala. Da, acest ingredient confera acest gust dulce, si nu prezenta vreunui indulcitor.

Ce se intampla cu tigarile de unica folosinta dupa ce se consuma?

Acestea nu se mai pot umple cu lichid, bateria nu se mai poate incarca la curent si nici rezistenta nu se mai poate inlocui.

Dupa consumarea lichidului din rezervor aceste dispozitive se arunca.

Vapi.ro va recomanda ca dupa utilizare sa aruncati aceste dispozitive electronice numai  in containerele special amenajate pentru colectarea dispozitivelor electronice uzate amplasate la intrarea in marile centre comerciale.

De ce cumpara oamenii tigari electronice de unica folosinta?

Pentru ca acest dispozitiv este cel mai mic, usor si simplu de folosit si ofera cea mai buna experienta, senzatie si satisfactie care inlocuieste fumul nociv din tigarile obisnuite.

Tigarile electronice vandute de Vapi.ro sunt produse originale, importate oficial de importatori autorizati, livrate in ambalaj sigilat, insotite de instructiuni de folosire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *